Sex har ingen alder

274699

Filmen ”Nøgle Hus Spejl” med Ghita Nørby i rollen som plejehjemsbeboer, der forelsker sig på ny, har igen åbnet diskussionen om vores syn på ældres kærlighedsliv. Den nye uddannelse til TLC SeksualCoach kan hjælpe til en større forståelse for ældres seksualitet og skabe rum for samtale om de udfordringer i sex- og kærlighedslivet, man oplever når man bliver ældre.

Ældresex er et af de sidste seksuelle tabuer, sagde formanden for Sex & Samfund, Bjarne Oxlund, da han sammen med Ældresagen i 2015 deltog i en debat om ældres seksualitet på Folkemødet.

Det er en debat, der igen er blevet aktuel med Michael Noers nye film, og selv om der er en stigende forståelse og accept af, at også ældre mennesker har seksuelle drømme og drifter, så mangler der fagpersoner med helt specifikke redskaber til at få åbnet for den nødvendige rådgivning og samtale om sex.

– Vores seksualitet forsvinder aldrig, men forandrer sig gennem hele livet. Mange voksne og ældre får ikke talt med nogen om de ændringer, der for eksempel kommer med kroniske og aldersbetingede sygdomme, siger coach og sexolog Mai MacKayzee, der er uddannelsesleder på den nye uddannelse TLC SeksualCoach.

Det dobbelte tabu

– Det er ikke nok at have en viden om seksualitet, hvis man skal hjælpe mennesker. Alene det at kunne skabe rum for en tryg og ubesværet samtale om sex er en barriere for mange fagpersoner. Man taler om ”det dobbelte tabu” hvor fagpersoner er blufærdige både i forhold til egne grænser og det menneske, man møder i samtalen, forklarer Mai MacKayzee.

Coaching er netop en samtaleform, der åbner for en forstående og anerkendende dialog, hvor man kan hjælpe mennesker til at skabe forandring. Uddannelsen kombinerer coaching med en grundlæggende viden om menneskets seksualitet, ud fra en grundholdning til seksuel sundhed, der omfatter både fysiske, kognitive og emotionelle ressourcer.

Livskvalitet og seksuel sundhed

– Seksuel sundhed påvirker vores livskvalitet i både krop, hjerte og sind, og det gælder uanset alder. Der er ingen dør, der smækker i, når vi bliver ældre, gamle eller syge. Men der er udfordringer, man skal forholde sig til og finde løsninger på. Det kan en TLC SeksualCoach hjælpe mennesker til at finde, siger Mai MacKayzee.

Den nye uddannelse har en række anerkendte sexologer og undervisere inden for en række fagområder. Blandt underviserne er læge og klinisk sexolog Jesper Bay-Hansen, der vil komme ind på seksuelle dysfunktioner og kroniske sygdomme, samt terapeut og seksualvejleder Janne Jaaks, der har stor erfaring med handicappedes og ældres seksualitet.

– Uddannelsen retter sig ikke kun mod personale i sundhedssektoren. Det dobbelte tabu eksisterer også i plejesektoren og på det socialpædagogiske område. Desuden er det en uddannelse der giver deltagerne gode kompetencer inden for coaching, der også kan anvendes i mange andre sammenhænge, siger Mai MacKayzee.

Uddannelsen til TLC SeksualCoach tager et år og er opbygget med 10 weekendmoduler på konferencehotellet Scandic Silkeborg.

Fakta:

TLC SeksualCoach er en ny privat uddannelse, der som den første kombinerer coaching og sexologi. Uddannelsen afvikles som ti weekendmoduler på Hotel Scandic i Silkeborg, og er anerkendt af Dansk Sexologforening. Næste hold starter september 2017.

Læs mere om TLC SeksualCoach