Det nye køns- og seksualitetsmatrix

Gender conflict and sex equality social issue as rock mountain cliffs shaped as the icon of the female and male colliding in a distructive friction as a sexism symbol in a 3D illustration style.

Seksualitet er kompliceret nok, selv om man opfatter køn og seksuel orientering som dikotomier – enten er man mand eller kvinde, enten tiltrækkes man af sig eget køn eller det modsatte køn.

Men hvis både køn og seksuel orientering er flydende, opstår der en enorm diversitet. Ikke mindst når der er tre kønsopfattelser – det biologiske, det psykologiske og det sociale køn – og man samtidig kan definere sin orientering både som romantisk (emotionel) og seksuel.

En MtF-transseksuel, der er biologisk mand men psykologisk kvinde, vil ikke nødvendigvis opfatte sig selv som homoseksuel, hvis hun er tiltrukket af mænd, selv om det vil være den bås samfundet typisk vil sætte hende i.

Og hvordan definerer man sin seksuelle orientering, når den både kan være rettet mod biologisk køn, psykologisk køn og socialt køn?

Kombinationsmulighederne i det nye køns- og seksualitetsmatrix er så overvældende, at det næsten ikke giver mening at sætte labels på dem alle. Men hvad betyder det for det enkelte individs identitet og selvforståelse?

Det er en af de spændende diskussioner, vi har på TLC SeksualCoach Uddannelsen. Skal du være med på næste hold, der starter til september?